Financiële producten waarmee bedrijven rentebetalingen op leningen kunnen aanpassen, pakten voor tal van ondernemers ongelukkig uit de afgelopen jaren.
Meer dan 400 ondernemers hebben zich gemeld als gedupeerde van verliesgevende renteproducten, zogeheten renteswaps, die de Rabobank heeft verkocht. Dat zegt Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim.
Het gaat volgens de advocaat om gedupeerden uit alle sectoren. ,,De binnenvaart, vastgoed, maar ook land- en tuinbouw, zelfs een grote kerk in Amsterdam Zuid-Oost en ketens zijn gefinancierd met swap-leningen, zoals McDonald’s, Intratuin en C1000”, aldus Lijesen.
Speculeren op rente
Een renteswap is een financieel product om de variabele rente op leningen ‘vast te zetten’. Dat kan op verschillende manieren, maar tot een jaar of drie geleden is vaak gekozen voor een variant die gunstig zou uitpakken voor bedrijven als ze gokten op een stijging van de rente. De renteswap vormde dan een bescherming tegen hogere rentekosten, als de rente boven een bepaald niveau zou uitkomen.
De lage inflatie die de eurozone sinds enige tijd flink parten speelt, heeft er echter voor gezorgd dat belangrijke rentetarieven zijn gedaald. De renteswaps kosten ondernemingen daardoor juist geld.
Omdat de rente nu heel laag is, hebben veel van de producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens advocaat Lijesen financieel verlies lijden.
'Banken hadden moeten waarschuwen'
Voor de risico's van het product hadden de banken volgens hem ondernemers duidelijker moeten waarschuwen. Wanneer klanten van hun lening af willen, moeten ze torenhoge boetes betalen, stelt de advocaat van de claimstichting.
Een woordvoerster van Rabobank laat weten dat ongeveer 8000 zakelijke klanten een renteswap hebben gekocht, ofwel 1 procent van het totaal. De bank is volgens haar met 95 klanten in gesprek over ,,een meningsverschil'' over het product. Volgens de zegsvrouw worden zakelijke klanten met een financiering en een rentederivaat dit jaar door hun lokale Rabobank uitgenodigd voor een ,,revisiegesprek.''
Lijesen stelt dat veel meer Raboklanten zijn opgezadeld met een renteswap, namelijk meer dan 12.000. Een derde van hen is volgens hem ondergebracht bij de afdeling 'bijzonder beheer'. Daar komen bedrijven terecht die moeite hebben met het aflossen van hun lening. De woordvoerster zegt deze cijfers niet te herkennen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl